اتریوم 1 یا اتریوم 2 ؟ مسئله این است …. – پادکست


اتریوم ۲.۰» (Ethereum ۲.۰) که با نام‌های «Eth2» و «سرنیتی» (Serenity) هم شناخته می‌شود، به‌روزرسانی بزرگ شبکه بلاک چین اتریوم است. در جدیدترین اپیزود از پادکست رادیو اکسکوینو، به معرفی این آپگرید پر ماجرا و جزئیاتش پرداخته‌ایم.
با رادیو اکسکوینو به‌روز باش!

پادکست امروز را بشنوید:

شاید خیلی مواقع با کلمه اتریوم دو مواجه شده باشید. اما واقعا اتریوم دو چی هست و با اتریوم چه فرقی داره. اتریوم دو (۲.۰) در واقع به‌روزرسانی بلاک‌چین اتریوم هست و با کامل شدنش مشکلات مقیاس‌پذیری و امنیت این شبکه تا حد زیادی حل میشه و ارتقا پیدا میکنه. برای اینکه با ماهیت اتریوم دو بیشتر اشنا بشید با این قسمت از پادکست ما همراه باشید

اکسکوینویی ها سلام عصر یکشنبه 18  مهرماهتون بخیر من ساحل اختری هستم و همراه شمام با یه پادکست آموزشی دیگه از رادیو اکسکوینو .

شاید خیلی مواقع با کلمه اتریوم دو مواجه شده باشید. اما واقعا اتریوم دو چی هست و با اتریوم چه فرقی داره. اتریوم دو در واقع به‌روزرسانی بلاک‌چین اتریوم هست و با کامل شدنش مشکلات مقیاس‌پذیری و امنیت این شبکه تا حد زیادی حل میشه و ارتقا پیدا میکنه. در فاز اول این ارتقا، «کامپیوتر جهانی» اتریوم به سازوکار اثبات سهام تغییر پیدا خواهد کرد.

در واقع زیرساخت‌های جدید با استفاده از سازوکار اثبات سهام و شاردینگ به بهبود این شبکه منجر میشن.

اسم دیگه این آپگرید مهم شبکه اتریوم، سِرِنیتی هست که به معنی آرامشه. سرنیتی ارتقای نرم‌افزاری و زیرساختی برای بلاک چین اتریوم هستش. هدف از این به‌روزرسانی، ارتقای سرعت، بهره‌وری و مقیاس پذیری شبکه‌ی اتریومه تا اینکه تراکنش‌های بیشتری پردازش بشن و ترافیک کاهش پیدا کنه.

اتریوم ۲ در چند فاز لانچ میشه و اولین آپگریدش که زنجیره بیکن نام داشت در اول دسامبر ۲۰۲۰ نهایی شد و به روی شبکه رفت. زنجیره بیکن، استیکینگ بومی را به بلاک‌چین اتریوم اضافه میکنه و یه ویژگی مهم تغییر شبکه به سازوکار اجماع اثبات سهام هست. در حال حاضر بیکن یه بلاک‌چین جدا از شبکه اصلی بلاک‌چین اتریوم هست.

فاز دوم که اسمش مِرج هست قراره در سه ماهه اول و یا دوم سال ۲۰۲۲ اتفاق بیوفته و زنجیره بیکن را با شبکه اصلی اتریوم ادغام میکنه.

ویتالیک بوترین، بنیان‌گذار اتریوم، گفته با راه‌اندازی کامل اتریوم ۲، سرعت شبکه از مقدار فعلی ۱۵ تراکنش در ثانیه ، به مقدار بالقوه‌ی ۱۰۰ هزار تراکنش در ثانیه خواهد رسید. با این حال، سرعت تنها چیزی نیست که در این آپگرید ارتقا پیدا میکنه. این آپگرید به بهبود امنیت و کاهش مصرف انر‌ژی این بلاک‌چین هم منتهی میشه.

تفاوت اصلی این دو نسخه اینه که اتریوم ۱ از سازوکار اثبات کار استفاده می‌‎کنه؛ درحالی‌که اتریوم ۲ بر سازوکار گواه بر سهام یا همان (PoS) مبتنی شده.

مزیت اصلی گواه سهام اینه که این مکانیزم در مقایسه با گواه کار بسیار به‌صرفه‌تر و کم مصرف‌تره؛ چون طی این روش دیگر از کامپیوترهای پرمصرف برای انجام اجماع در بلاک چین استفاده نمی‌شه.

فرآیند شاردینگه در واقع زیرساخت دیگه‌ایی هست که اضافه شدن اون در آپگرید اتریوم 2 به کاهش ترافیک و افزایش سرعت شبکه منجر میشه. در نسخه‌ی فعلی بلاک‌چین، تمامی داده‌هایی که به زنجیره افزوده می‌شن باید مورد تأیید تمامی گره‌ها یا نودها قرار بگیرن. این یعنی سرعت تمام شبکه، معطل کُندترین شرکت‌کننده است که موجب ایجاد گلوگاهی می‌شه که هزینه‌ی تراکنش را افزایش و توان عملیاتی را کاهش می‌ده.

با اضافه شدن شاردینگ به شبکه، اتریوم ۲ می‌تونه بهره‌وری منابعش را بسیار بالا ببره. در سیستم جدید، وظایف تأیید داده میان مجموعه‌هایی از گره‌ها تقسیم می‌شن و هر کدوم از این گره‌ها تنها مسئول تأیید تراکنش‌های محوله به خودشه.

این اتفاق، قابلیت پردازش موازی را به کامپیوتر جهانی اتریوم می‌ده که به نوبه‌ی خودش باعث افزایش چندبرابری توان پردازشی سیستم می‌شه.

حالا با داشتن سازوکار اثبات سهام و قابلیت شاردینگ، بلاک چین اتریوم بسیار سریع‌تر و پربازده‌تر از نسخه‌ی قبلی خودش خواهد بود.

یک تغییر بزرگ دیگه در نسخه دوم اتریوم اینه که ماشین مجازی اتریوم یا همون EVM با یه غول دیگه به نام اتریوم وب اَسِمبِلی جایگزین میشه و برنامه‌های بیشتری در این شبکه پذیرفته میشن.

در حالی که ایی‌وی‌ام، بلاک چین اتریوم را به جای سیستم مالی محض، به ماشین محاسباتی جهانی تبدیل کرده و قراردادهای هوشمند روی ایی‌وی‌ام می‌تونن بازی‌ها، تراکنش‌های مالی پیچیده یا حتی شبکه‌های اجتماعی را اجرا کند، اما درک آن حتی برای کسایی که مهارت‌های بالای برنامه‌نویسی هم دارن، معمایی پیچید ایه.

حالا زبان اسمبلی وب، اجرای اپ‌های اتریوم را در مرورگرهای وب امروزی هم امکان‌پذیر می‌کنه، و این پیشرفتی قابل توجه نسبت به EVM است. تازه برنامه‌نویسا می‌تونن زبان‌های متعددی از جمله سی (C)، راست (Rust) و سی دابل پلاس (++C) رو  برای اجرای کد روی بلاک چین انتخاب کنند.

صحبت در مورد تفاوت‌های نسخه اول و دوم اتریوم میتونه تا ساعت‌ها ادامه داشته باشه اما ما در پادکستمون زمان محدودی داریم و تنها به نکات مهم این موضوع پرداختیم.

همراهان عزیز رادیو اکسکوینو خیلی ممنونم که در این اپیزود هم همراه ما بودید . شما میتونید برای مطالعه متن کامل اخبار و مقاله این پادکست به وبلاگ ما به ادرس اکسکوینو دات کام اسلش بلاگ مراجعه کنید

 . همچنین  شما میتونید از حالا به بعد برای شنیدن پادکست های ما به همه اپلیکیشن های پادکست از جمله کست باکس و ناملیک مراجعه کنید . با رادیو اکسکوینو همراه باشید.