سه‌شنبه 1 فروردین 1402
تحليل on-chain بیت‌کوین

تحلیل درون زنجیره‌ای (On-Chain) بیت‌کوین

قیمت بیت‌کوین طی هفته گذشته (27 سپتامبر-4 اکتبر) با قدرت زیادی صعود کرد و از ناحیه انباشت خارج شد و روزانه شاهد 1.75 میلیارد دلار سرمایه در بیت‌کوین بودیم.

قیمت در بازه 40931-49044 دلار در نوسان بود و با شکست این ناحیه مقاومتی تا 54000 دلار صعود کرد.

مشابه اواخر ماه جولای، حجم قابل توجهی بیت‌کوین در تثبیت اخیر بین معامله‌گران جابجا شد. این امر را می‌توان با بررسی حجم کوین‌هایی که اکنون در سود تحقق نیافته هستند، مشاهده کرد.

در این گزارش به بازگشت به سود و مقایسه این چرخه با چرخه‌های قبل می‌پردازیم. همچنین به بازار ماینینگ نگاهی می‌اندازیم که از ماه می تا الان ریکاور شده است.

1

درصد موجودی در سود

عموما در تحلیل آن‌چین (درون شبکه) برای بررسی فروش کوین و جابجایی از شخصی به شخصی دیگر (changed hands)، کوین‌های فروخته شده (خرج شده) را در نظر می‌گیریم؛ هولدرهای فعلی کوین را می‌فروشند و خریداران جدید آن‌ها را می‌خرند.

هنگامی که در یک بازه قیمتی برای یک بازه زمانی طولانی تثبیت قیمت را داریم و حجم زیادی از کوین‌ها درون شبکه جابجا می‌شوند، آن ناحیه قیمتی را محدوده انباشت در نظر می‌گیریم. علاوه بر این می‌توانیم این ناحیه قیمتی را هزینه پایه (هزینه خرید) کوین‌ها برای خریداران زیادی در نظر بگیریم.

با صعود قیمت هفته اخیر، حدود 10.3 درصد از موجودی در گردش بیت‌کوین که قبلا در ضرر تحقق نیافته بودند (در قیمت‌های بالا خریداری شده‌اند)، در سود تحقق نیافته (کوین‌های در سودی که فعلا فروخته نشده‌اند) قرار گرفته‌اند. بنابراین علاوه بر بازه قیمتی 40-29 هزار دلار در می-جولای، کف‌های اخیر 41-40 هزار دلار نیز به عنوان ناحیه «ارزش افزوده» برای خریداران در این ناحیه و تشکیل کف قیمتی عمل کردند. اکنون 86.6 درصد از بیت‌کوین‌های در گردش، در سود تحقق نیافته هستند.

2

موجودی در سود / ضرر هولدرهای بلندمدت و کوتاه مدت

اگر سود و زیان را بر اساس مدت زمان نگهداری کوین به دو دسته هولدرهای بلندمدت (LTH) و هولدرهای کوتاه مدت  (STH) تفکیک کنیم، متوجه می‌شویم که در این چرخه هولدرهای کوتاه مدت سود زیادی کسب کرده‌اند.

در حال حاضر حدود 15.6 درصد از موجودی در گردش، در اختیار سرمایه‌گذارانی است که طی 155 روز گذشته (هولدرهای کوتاه مدت) خریداری کرده‌اند و اکنون در سود تحقق نیافته هستند.

هولدرهای بلندمدت در سود نیز 73.4 درصد از موجودی در گردش را تشکیل می‌دهند؛ بنابراین 11 درصد کوین‌های در گردش در ضرر هستند که از این 11 درصد، 31 درصد کوتاه مدت و 69 درصد بلندمدت هستند. با توجه به اینکه درصد زیادی از کوین‌ها در سود هستند، احتمال سیو سود بالا است اما باور به هولد و کسب سود بیشتر می‌تواند مانع فروش زیاد شود.

3

سود / زیان تحقق نیافته خالص

 شاخص NUPL اختلاف بین سود تحقق نیافته و ضرر تحقق نیافته است. یعنی زمانی که سود تحقق نیافته برابر با زیان تحقق نیافته باشد، این شاخص در سطح صفر قرار دارد و هرچه میزان سود بیشتر شود از صفر به سمت بالا حرکت می‌کند و اگر میزان زیان بیشتر از سود شود به زیر صفر حرکت کرده و منفی می‌شود.

همچنین می‌توان این شاخص را با تفریق ارزش تحقق یافته (ارزش هزینه تمام شده کوین‌ها) و ارزش بازار و سپس تقسیم عدد به دست آمده بر ارزش بازار محاسبه کرد.

 این شاخص نشان می‌دهد که در حالت کلی بازار در سود یا ضرر قرار دارد. شاخص سود تحقق نیافته خالص به نقطه عطف جالب 0.5 رسیده است. این نشان می‌دهد که این سود کوین‌ها  معادل با 50 درصد مارکت کپ یعنی 450 میلیارد دلار است. یعنی اگر این کوین‌ها فروخته شوند، سود آن‌ها 450 میلیارد دلار خواهد بود.

اگر بازار به روند صعودی خود ادامه دهد روند این شاخص مشابه با روند سال 2013 و 2017 خواهد بود. در هر دو چرخه قبلی، مقدار 0.5 این شاخص به عنوان سطح حمایتی در روند اصلاحی عمل کرد.

برعکس نزول به زیر 0.5 احتمال فروش را بالاتر می‌برد زیرا هولدرها می‌ترسند سود خود را از دست دهند.

 از این شاخص می‌توان برای تایید خرید / فروش استفاده کرد. هنگامی که در محدوده قرمز / نارنجی قرار می‌گیرد ناحیه مناسبی برای خرید و در محدوده آبی / سبز زمان مناسب فروش است.

4 1

رفتار فروش آن‌چین (درون شبکه)

سود و زیان تحقق یافته

با صعود قیمت بیت‌کوین، بررسی رفتار گروه‌های مختلف در انجام تراکنش‌های آن‌چین حائز اهمیت است تا ببینیم کدام گروه ورود / خروج سرمایه داشته‌اند.

این هفته شاهد کاهش در فروش سرمایه‌گذاران در ضرر بودیم؛ به امید اینکه قیمت بالاتر می‌رود و در قیمت‌های بهتری کوین‌های خود را می‌فروشند. ضرر تحقق یافته به یک کف موضعی چند هفته‌ای یعنی 175 میلیون دلار ضرر در روز رسید. به عبارت دیگر سود تحقق یافته به سرعت تا 966 میلیون در روز افزایش یافت. این مشاهدات احتمالا به دلایل زیر است:

  • با افزایش قیمت بیت‌کوین بیشتر کوین‌ها سودده می‌شوند.
  • معامله‌گرانی که در کف‌های اخیر خریده‌اند، سیو سود می‌کنند.
  • معامله‌گرانی که در سقف قیمتی ماه مارس – می خریده‌اند، سر به سر یا نزدیک به قیمت خرید هستند.

با فرض اینکه بازار سودهای چند هفته اخیر را حفظ کرده است، نتیجه می‌گیریم که حدود 1.75 میلیارد دلار  سرمایه روزانه برای خرید وارد بازار می‌شود.

5

حجم کوین‌های خرج شده به تفکیک طول عمر

این شاخص میزان فروش بیت‌کوین به تفکیک طول عمر کوین ها را نشان می دهد؛ که هر گروه با رنگ مجزا نشان داده شده است.

ساختار نزولی در حجم فروش کوین‌های قدیمی این هفته نیز ادامه داشته و به 2% ، کف چندین ساله، رسیده است. در فاز قبل از بولران (صعودی) 20-2019 ، حجم فروش کوین‌های قدیمی 4 درصد از حجم کل کوین‌های جابجا شده در درون شبکه را تشکیل می‌داد؛ که به صورت یک خط حمایتی است. این میزان در اواخر 2020 و اوایل 2021 افزایش یافت زیرا سرمایه‌گذاران بلندمدت در بازار صعودی سیو سود کردند.

با توجه به ثبت کف چندین ساله توسط کوین های قدیمی، سناریوهای زیر محتمل هست:

  • سرمایه‌گذاران قدیمی باور قوی به هولد کردن دارند و در قیمت‌های فعلی حاضر به فروش نیستند.
  • میزان فروش کوین‌های جدید در سقف چندین ساله قرار دارد که نشان می‌دهد موجودی نقد شونده مشابهی در حال معامله است و احتمالا توسط خریداران جدید جذب می‌شود.
6

تفکیک حجم تراکنش‌ها بر حسب ارزش تراکنش

با تفکیک حجم تراکنش‌ها بر حسب ارزش تراکنش، می‌بینیم که سلطه تراکنش‌های بسیار بزرگ (بیشتر از 10 میلیون دلار) ادامه دارد. حجم تراکنش‌های نهادها به سقف 13.6-16.8 میلیارد دلاری در روز رسیده است. افزایش تعداد تراکنش‌های بزرگ بیانگر بالغ شدن بیت‌کوین و افزایش علاقمندی به این کوین از جانب سرمایه‌گذاران با سرمایه بالا، نهادها و سازمان‌های سرمایه‌گذاری است.

7

شاخص SOPR هولدرهای بلندمدت

این شاخص معیاری است برای سنجش اینکه بیت‌کوین‌ها در سود یا ضرر فروخته می‌شوند. هنگامی که شاخص بالاتر از 1 باشد، نشان دهنده این است که کوین‌هایِ در سود فروخته می‌شوند یا آن‌هایی که در ضررند نمی‌فروشند. در صورتی که کمتر از 1 باشد، بدین معنی است که فروشندگان با ضرر می‌فروشند.

با توجه به نمودار می‌بینیم که با نزول بیت‌کوین از ماه می، SOPR نزولی شده و به عدد 2 رسیده است؛ که بیانگر کاهش سود کوین‌های در سود است و سود این کوین‌ها حدود 200 درصد است (یعنی کوین‌هایی که در قیمت 48 هزار دلار فروخته شده‌اند هزینه پایه تجمعی حدود 24 هزار دلار بوده است و فروش آن‌ها 200 درصد سود نصیب هولدر آن کرده است).

اگر این شاخص را در طولانی مدت در نظر بگیریم، متوجه می‌شویم که ارقام فعلی در اواخر رالی نزولی و اوایل رالی صعودی اتفاق می‌افتند. این ناشی از حرکات قیمت است که سود چند برابری نصیب هولدرها مخصوصا بلندمدت می‌کند.

8

شاخص SOPR برای هولدرهای کوتاه مدت

این شاخص برای هولدرهای کوتاه مدت سیگنال سازنده‌ای داده است و به ناحیه سوددهی رسیده است و بالاتر از 1 قرار دارد.

 در ساختار بازار صعودی، بازگشت این شاخص به مقدار 1 بیانگر موارد زیر است:

  • هولدرهای کوتاه مدت در سود کوین‌های خود را نمی‌فروشند، زیرا در صورت فروش این شاخص بالاتر می‌رفت (در اکتبر نزولی بوده است). این باور به هولد را نشان می‌دهد.
  • برخی هولدرهای کوتاه مدت نیز بر اثر ترس کوین‌های در ضرر خود را می‌فروشند؛ که در پولبک‌ها منجر به نزول این شاخص به زیر 1 می‌شود.

نتیجه می‌گیریم که مقدار 1 در این شاخص به عنوان حمایت عمل می‌کند؛ که این بار نیز پس از برخورد به 1 واکنش مثبت نشان داده و صعودی شده است. بازگشت به سود همراه با صعود قیمت مستمر، بیانگر وجود تقاضای کافی برای جذب کوین‌های فروخته شده است.

9

بازیابی ماینینگ

سختی ماینینگ

با توجه به مشکل ایجاد شده توسط چین برای ماینرهای بیت‌کوین، شاهد نزول بیشتر از 50 درصد در هش ریت بیت‌کوین بودیم که بزرگترین ریزش تاریخ بود. برخلاف این ریزش، هش ریت از آن موقع در حال بازیابی بوده است.

پس از ثبت کف جدید در اواخر جولای، سختی ماینینگ 39 درصد افزایش یافته است.

سختی شبکه در حال حاضر در سطوح مشابه با اواخر سال 2020 قرار دارد؛ یعنی 22+8e(8 با 22 صفر)

10

درامد کلی ماینر از پاداش بلاک‌ها

در نهایت، نگاهی بر درامد کلی ماینرها در صنعت ماینینگ می‌اندازیم. برخلاف کاهش 50 درصدی در تولید بیت‌کوین هر بلاک از12.5 به 6.25 در می 2020، درامد دلاری ماینرها به طور چشمگیری افزایشی است.

توجه کنید ماینرها هزینه سخت‌افزار و امکانات دارند که با ارزهای فیات محاسبه می‌شود. با مقایسه درامد تجمعی ماینینگ 40 میلیون دلار در روز با درامد هاوینگ 2020، درمی‌یابیم که درامد ماینرها افزایش یافته است:

  • 275% نسبت به قبل از هاوینگ: قبل از هاوینگ در امد حدود 18-14 میلیون دلار در روز بوده است.
  • 630% نسبت به بعد از هاوینگ: پس از هاوینگ 8-6 میلیون دلار در روز بوده است.

برخلاف تغییرات ناگهانی در بازار ماینینگ و اصلاح شدید قیمتی و هاوینگ می 2020، ارزش پاداش بلاک بیت‌کوین در حال افزایش است که مشوقی برای ریکاوری و نواوری در بازار است؛ که به نوبه خود بی نظیر است.

11