از ایلان ماسک، میلیاردر مشهور حوزه فناوری تا گوئینت پالترو، بازیگر انگلیسی، این روزها همه در مورد رمز ارزها و سودهای شگفتانگیز آنها صحبت میکنند. بسیاری هم در مورد آینده اقتصاد جهان و دیجیتالی شدن آن میگویند. اما آیا میتوان رمز ارزها را یک کلاس دارایی مثل بورس و اوراق بهادار دانست که برای سرمایهگذاری مناسب باشد؟
سرمایهگذاری در رمز ارزها میتواند با سود کلانی همراه باشد، اما به همان اندازه نیز ریسک و نوسان قیمتی بالایی دارد. با این حال، افراد چگونه میتوانند تصمیم بگیرند که در رمز ارزها سرمایهگذاری کنند یا خیر. رمز ارزهایی که به گفته ایلان ماسک، میتوانند آینده پولی جهان باشند.
در حال حاضر، بسیاری از کشورها در رابطه با رمز ارزها قانونگذاری نکردهاند، به دلیل اینکه منشا ساخت و توزیع رمز ارزها بهطور شفاف برای دولتها مشخص نیست. به بیان دیگر، هدف اصلی رمز ارزها این است که دست دولتها و نهادهایی مثل بانک مرکزی را کوتاه کنند. رمز ارزها با ارائه امکان معاملات و تراکنشهای مستقیم بین افراد، نیاز به واسطههایی مثل بانکها را از بین میبرند.
با اینکه در بسیاری از کشورها، قانونگذاری برای رمز ارزها صورت نگرفته است، اما معاملات رمز ارزها بلامانع است و غیر قانونی هم محسوب نمیشود. در بسیاری از همین کشورها هم صرافیهای آنلاینی وجود دارند که به همه امکان معامله رمز ارزها، با هدف سرمایهگذاری و کسب سود را میدهند.
مزایای سرمایهگذاری در رمز ارزها
کوینها معمولا بازده بیشتری نسبت به سرمایهگذاریهای سنتی دارند. بسیاری از معاملهگرانی که در این بازار فعالیت کردهاند، معمولا سودهای کلانی به جیب زدهاند. دلیل بازده بالا، اشتیاق فراوان و ناگهانی مردم بود که در چند ماه ابتدایی سال 2021 به اوج رسید.
برای نمونه، بیت کوین در طول سال مالی 2020-2021، سود 800 درصدی را به سرمایهگذارانش هدیه داد. بیت کوین در آوریل 2020، با قیمت 6 هزار و 600 دلار معامله میشد، ولی در آوریل 2021، قیمت آن به 64 هزار دلار هم رسید. اغلب کوینهای دیگر هم همین اندازه و حتی بسیار بیشتر از اینها رشد کردند.
ریسکهای معامله رمز ارزها
ابتدای ماه آوریل بود که سقوط بازار رمز ارز آغاز شد و بسیاری از کوینها، تا نصف ارزش خودشان را از دست دادند. برای نمونه، بیت کوین به 30 هزار دلار هم رسید و حالا نیز به 40 هزار دلار برگشته است. بنابراین، باید بدانید که بازار رمز ارزها بسیار نوسانی است و ریسک از دست رفتن بیشتر سرمایهتان وجود دارد.
یکی از موانع دیگر رمز ارزها این است که این ارزها، کاربرد و استفاده وسیعی مثل ارزهای فیات (دلار، یورو، ریال و …) ندارند. برای مثال، نمیتوانید برای خرید روزمره خود از بیت کوین استفاده کنید.
علاوه بر این، مقیاسپذیری رمز ارزهایی مثل بیت کوین، همچنان محل نگرانی است. مقیاسپذیری یعنی اینکه چه تعداد از تراکنشهای بیت کوین بتوانند در زمان مشخصی انجام شوند. مقیاسپذیری رمز ارزها نسبت به ارزهای فیات که توسط شبکه بانکی انجام میشوند، بسیار محدود است. همین موضوع هم یکی از دلایل اصلی آن است که پذیرش ارزهای دیجیتال در سطح جوامع همچنان محدود مانده است.
بهعلاوه، بسیاری از کشورها هنوز قوانین روشن و مشخصی در مورد رمز ارزها و چگونگی استفاده از آن ندارند.
امنیت و پذیرش
رمز ارزها از امنیت بسیار بالایی برخوردار هستند، چرا که با تکنیکهای ریاضی رمزنگاری ساخته میشوند. در تراکنشهای رمز ارزها، هیچ واسطهای مثل بانک در کار نیست. برخی از کشورها نیز از ایده راهاندازی و استفاده از ارزهای دیجیتال استقبال کردهاند. کشور السالوادور چند هفته پیش اعلام کرد که بیت کوین را بهعنوان یکی از ارزهای ملی خود استفاده خواهد کرد. بسیاری از شرکتهای بزرگ در حوزههای مختلف مثل پیپل، ویزا، مسترکارت، تسلا، مایکرواستراتژی، جیپیمورگان و … یا بیت کوین را بهعنوان یک ابزار سرمایهگذاری استفاده میکنند یا از خدمات مربوط به رمز ارزها پشتیبانی میکنند.
بهنظر میرسد پس از بررسی فواید و ریسکهای رمز ارزها، همچنان نمیتوانیم نگاه دقیق و روشنی نسبت به نقش آنها در آینده صنعت مالی جهان داشته باشیم. باید منتظر ماند و دید که جهان مالی و فناوری چگونه با ایده ارزهایی که با رمزنگاری ساخته میشوند و وجود فیزیکی ندارند، کنار خواهد آمد.