
وارن بافت، اسطوره دنیای سرمایهگذاری و مدیرعامل افسانهای شرکت برکشایر هاتاوی، اعلام کرد در پایان سال جاری از سمت خود کنارهگیری خواهد کرد، خبری که باعث سقوط ۵ درصدی سهام این غول اقتصادی شد.
وارن بافت، که زمانی عنوان ثروتمندترین فرد جهان را یدک میکشید و بهخاطر موفقیتهای بینظیرش به «پیشگوی اوماها» معروف شده، پس از بیش از شش دهه مدیریت برکشایر هاتاوی، سرانجام اعلام کرد که زمان واگذاری سکان رهبری این شرکت بزرگ فرا رسیده است. بافت قرار است در پایان سال ۲۰۲۵ از سمت مدیرعاملی کنارهگیری کند و «گرگوری ابل»، یکی از مدیران باسابقه کانادایی برکشایر، جانشین او خواهد شد.
به گفته بافت در نشست سالانه سهامداران:
«فکر میکنم زمان آن رسیده که گرگ در پایان سال، مدیرعامل شود. آینده برکشایر با رهبری او روشنتر خواهد بود.»
سهام برکشایر هاتاوی (BRK-A) پس از انتشار این خبر، با افت ۴.۸۷ درصدی همراه شد و به قیمت ۷۶۹,۹۶۰ دلار در هر سهم رسید.
سرمایهگذار افسانهای با نگاهی تلخ به رمزارزها
وارن بافت که همواره نسبت به سرمایهگذاریهای بلندمدت، مبتنی بر ارزش واقعی شرکتها تأکید داشته، در سال ۲۰۱۸ بیتکوین را «احتمالاً سم موش دو برابر» توصیف کرد و کل صنعت رمزارز را به باد انتقاد گرفت. او گفته بود:
«با تقریباً اطمینان میتونم بگم که ارزهای دیجیتال سرانجامی بد خواهند داشت.»
با این حال، بیتکوین از آن زمان تاکنون بیش از ۱۰ برابر رشد کرده است و خلاف پیشبینیهای بافت حرکت کرده است.
از خرید پینبال تا ساخت امپراتوری ۱.۱ تریلیون دلاری
بافت از کودکی به دنیای سرمایهگذاری علاقهمند بود. در ۱۱ سالگی اولین سهم خود را خرید و در دوران دبیرستان با خرید دستگاههای پینبال و نصب آنها در آرایشگاهها، کسبوکاری کوچک راهاندازی کرد. بعدها این کسبوکار را با سود ۱۲۰۰ دلاری فروخت.
در دهه ۶۰ میلادی، بافت تبدیل به یک میلیونر جوان شد و با خرید شرکتهای کمارزش، از جمله کارخانه نساجی برکشایر هاتاوی، شروع به ساختن امپراتوری اقتصادی خود کرد. او در نهایت این کارخانه را به یک هلدینگ عظیم با سرمایهای بالغ بر ۱.۱ تریلیون دلار تبدیل کرد.
ثروت افسانهای در خدمت بشریت
وارن بافت، که فارغالتحصیل دانشگاههای کلمبیا و مدرسه کسبوکار وارتون است، همیشه پیرو فلسفه سرمایهگذاری «بنجامین گراهام»، پدر سرمایهگذاری ارزشی، بوده است. این رویکرد او را در سال ۱۹۹۳ وارد فهرست میلیاردرهای جهان کرد و در سال ۲۰۰۸ به صدر آن رساند.
اکنون بافت با ثروتی بالغ بر ۱۶۰ میلیارد دلار (عمدتاً در قالب سهام برکشایر)، اعلام کرده که بیش از ۹۹ درصد از داراییاش را وقف امور خیریه خواهد کرد — اقدامی که از طریق تعهدنامهی «The Giving Pledge» که با بیل گیتس بنیانگذاری کرده، پیگیری میشود.
وارن بافت شاید از صحنه مدیریت کنار برود، اما میراث او در دنیای اقتصاد برای همیشه ماندگار خواهد ماند.