
تنش در بازار جهانی اوراق قرضه در حال سرایت به داراییهای پرریسک است و در این میان، بیتکوین بهعنوان یکی از گزینههای امن و ارزشمند در حال مطرح شدن است.
افزایش تمایل سرمایهگذاران به سمت داراییهای سخت مانند طلا و بیتکوین، یادآور دورههاییست که بحران در بازار بدهی کشورها، موقعیتهای دفاعی و محافظهکارانهتری را برای سرمایهگذاران رقم میزد. تازهترین نشانه از این تحولات، بحران اوراق قرضه ژاپن است که شاید زنگ خطری برای بیثباتی گستردهتر در نظام مالی جهانی باشد.
طبق گزارش The Kobeissi Letter، زیانهای تحققنیافته در اوراق قرضه ژاپن بهشدت رو به افزایش است. بازده اوراق ۳۰ ساله این کشور به ۳.۲٪ رسیده؛ سطحی که پیش از این سابقه نداشته و از سال ۲۰۱۹ تاکنون، حدود ۴۵٪ از ارزش خود را از دست دادهاند. نسبت بدهی به تولید ناخالص داخلی ژاپن به ۲۳۵٪ رسیده و بانک مرکزی این کشور اکنون با زیانی ۱۹۸ میلیارد دلاری در اوراق تحت تملک خود مواجه است.
اما این تزلزل تنها مختص ژاپن نیست. در ایالات متحده نیز بازده اوراق ۱۰ ساله طی سال جاری بین ۴۰ تا ۶۰ واحد پایه افزایش یافته که بیانگر فشار افزایشی مشابه با بازار ژاپن است. از سال ۲۰۲۰ تاکنون، نرخ بازده بیش از ۴ برابر شده که بخشی از آن ناشی از کسری بودجه مزمن و عرضه بالای اوراق خزانهداری آمریکاست.
در همین زمینه، The Kobeissi Letter مینویسد:
«نقدشوندگی بازار جهانی اوراق دولتی اکنون به پایینترین سطح خود از سال ۲۰۰۸ رسیده است. همین موضوع باعث رشد تاریخی طلا و بیتکوین شده.»
خروج سرمایهها از داراییهای سنتی و ورود به داراییهای سخت بهوضوح قابل مشاهده است. خاویر رودریگز آلارکون، مدیر ارشد سرمایهگذاری XBTO و از مدیران پیشین بلکراک، در گفتگو با Decrypt میگوید:
«بیتکوین بیشازپیش بهعنوان یک دارایی محافظ در برابر ریسکهای کلان و دارای ساختار کمیاب، شناخته میشود. ادامه رشد آن، وابسته به تعمیق ورود سرمایهگذاران سازمانی و همزمانی بادهای مساعد سیاستگذاری، مالی و پولی خواهد بود.»
در این میان، صندوقهای قابل معامله آنی (Spot ETF) برای بیتکوین و اتریوم، بهترتیب بیش از ۳ و ۱ میلیارد دلار جذب سرمایه داشتهاند. این رشد، همزمان با نرخهای بهره بالا و تأمین مالی احتیاطی در آستانه اعمال تعرفههای جدید از سوی رئیسجمهور ترامپ رخ داده است.
جالب آنکه با وجود بازار پرچالش اوراق قرضه، برخی تحلیلگران معتقدند اقتصاد آمریکا وارد نوعی «تعادل طلایی» شده که میتواند سوختی تازه برای رشد بیتکوین باشد.
بررسی دقیقتر دفتر سفارشها (Order Book) نشان میدهد که خریداران در سطوح ۲٪، ۵٪ و ۱۰٪ پایینتر از قیمت فعلی در حال ورود سفارش هستند. این نشان میدهد که تمایل به خرید در کف قیمت همچنان پابرجاست؛ حتی اگر حرکت صعودی فعلاً متوقف شده باشد.
چنین الگوی رفتاری، نشانهای از تغییر در احساسات سرمایهگذاران است؛ چراکه تا چند روز پیش فشار فروش در بازار آتی بیتکوین بیشتر بود. دادههای تاریخی هم حاکی از آن است که در موقعیتهای مشابه، بیتکوین واکنش مثبتی از خود نشان داده است.
در حال حاضر، قیمت بیتکوین بیش از ۵٪ از اوج تاریخی خود در ۱۴ ژوئیه (۱۲۳٬۳۰۰ دلار) فاصله گرفته و بر اساس دادههای CoinGlass، در ۱۲ ساعت گذشته بیش از ۳۰۰ میلیون دلار از موقعیتهای خرید (Long) لیکویید شدهاند.