اتریوم یک پلتفرم نرم افزاری ست که به صورت غیر متمرکز قابل برنامه ریزی ست و بر پایه بلاک چین (فناوری اصلی ارز دیجیتال) کار می کند. این پلتفرم در کنار ارزهایی که رمز پایه هستند (مثل اتر و اتر کلاسیک) قرار می گیرد و شبکه اتریوم را ایجاد می کند. با استفاده از این شبکه شما می توانید تراکنش های قابل برنامه ریزی که با اسم قراردادهای هوشمند مطرح می شوند را بدون هیچ سانسوری یا بدون هیچ گونه دخالت شخص سومی انجام دهید.
در اوایل سال 2014 یک شرکت کوچک ایجاد شد که مبحث اتریوم را مطرح کرد اما به صورت رسمی در تاریخ ۳۰ جولای ۲۰۱۵ به سرپرستی جوان ۲۳ ساله روسی، ویتالیک بوترین معرفی شد.
در مقایسه بین بیت کوین و اتریوم، یکی از نکاتی که بیشترین تفاوت بین این دو را نشان میدهد، مربوط به ماینینگ آن هاست. در هستهی اجرایی هر دو، تکنولوژی بلاک چین قرار دارد. البته تفاوتهای قابل توجهی در الگوریتمهای مورد استفاده در بیت کوین و اتریوم وجود دارد. هر یک از این دو ، از الگوریتمهای متفاوت و متمایزی در ساختار خود استفاده میکنند. این بدان معناست که بیت کوین و اتریوم از راههای مختلفی برای تصدیق درستی اطلاعات اضافه شده به دفتر کل استفاده میکنند.
در معاملات ارز دیجیتال اتریوم در جایگاهی بعد از بیت کوین قرار دارد به همین دلیل برخی افراد تصمیم گرفتند تا این دو را با هم مقایسه کنند. اتریوم هم مانند بیت کوین یک پلتفرم بر پایه بلاک چین است اما بین این دو تا بستر تفاوت های فنی وجود دارد. مهم ترین تفاوت بیت کوین و اتریوم در اهداف و قابلیت هایی ست که دارند. بلاک چین اتریوم برای اجرای کد های برنامه نویسی طراحی شده است که به صورت غیر متمرکز هستند اما بلاک چین بیت کوین برای پیگیری مالکیت پول دیجیتال است.
بلاک چین اتریوم یک بستر است که هزاران نرم افزار و سیستم عامل مختلف روی آن اجرا می شود اما بلاک چین بیت کوین به درد فقط یک نرم افزار که همان بیت کوین است می خورد.
از طرفی دیگر باید گفت که ماینینگ اتریوم بر اساس الگوریتم دیگری در قالب ” اثبات سهام ” (PoS)، عمل مینماید. در این نوع از ماینینگ، هر چقدر که فرد ماینر سهم بیشتری را در اختیار داشته باشد، دارای احتمال بالاتری برای ماین کردن یک بلاک جدید از اتریوم و از طریق الگوریتم مخصوص به آن میباشد. در واقع به بیان دیگر، هر چقدر که فرد ماینر ارز بیشتری داشته باشد، به همان نسبت نیز احتمال کسب موفقیت بالاتر میرود. در الگوریتم PoS، دیگر ماینرها به ازای تصدیق یک بلاک، پاداشی دریافت نخواهند کرد. بلکه، ماینرها فقط هزینههای شبکه (هزینه مربوط به انتقال تراکنش) را به جای پاداش دریافت میکند. در مورد اتریوم، این پاداش با عنوان gas شناخته میشود. در روش PoS، دیگر نیازی به حل پازلهای ریاضیاتی نبوده و سازندهی بلاک جدید در یک حالت قطعی انتخاب میگردد.
جالب است که بدانید اتریوم دارای زمان بلاک (زمان صرف شده برای تصدیق یک بلاک) سریعتری است. بر اساس اطلاعات منتشر شده توسط BitInfoCharts، میانگین زمان ساخت بلاک مربوط به بیت کوین اتقریباً در حدود بیشتر از ۸ دقیقه است . در حالی است که میانگین زمان ساخت بلاک مربوط به اتریوم در حدود ۲۵ ثانیه میباشد.
همانطور که قبلاً اشاره شد، اتریوم بیش از آن که به عنوان یک ارز دیجیتال باشد، به عنوان یک پلتفرم عمل میکند. لذا در این راستا به عنوان جایگزین باید به دنبال پلتفرمهای دیگری که قابلیت ساخت برنامههای کاربردی غیر متمرکز را فراهم میکنند، باشیم.
مشابه بیت کوین و بیت کوین کش، اتریوم نیز در ساختار خود با اختلاف نظرهایی رو به رو است. اتریوم کلاسیک (ETC) به عنوان یکی از محبوبترین جایگزین های اتریوم مطرح است . اتریوم کلاسیک، در نتیجه یک هارد فورک به وجود آمده است که باعث تقسیم شبکه به دو قسمت شده است.
بعد از تمام صحبت هایی که شد، برای تمام خوانندگان این مهم است که آینده اتریوم چطور رقم خواهد خورد؟ یا چرا اتریوم در کانون توجه قرار دارد. سرعت و رشد اتریوم و در کل ارز دیجیتال بستگی به عوامل زیادی دارد ولی نابودی ارز دیجیتال تقریبا امری بسیار بعید به نظر می رسد و همواره رشد و گسترش جهانی آن قابل مشاهده است.
اتریوم باعث ایجاد فرصت های نامحدود می شود اما این که چطور بتوان از این فرصت ها استفاده کرد و این شبکه چطور قدرت بگیرد و توسعه پیدا کند، به عوامل زیادی بر می گردد.